Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΕΛΛΗ Τ. : Το Ρέθυμνο Απέκτησε το δικό του Πλοίο!


• Χιλιάδες κόσμου έσπευσε να υποδεχθεί το καράβι με αισθήματα συγκίνησης
• Δεν έχει ακόμα καθοριστεί πότε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια
Αισθήματα συγκίνησης και ενθουσιασμού πλημμύρισαν τους ρεθυμνιώτες χθες το μεσημέρι, την ώρα που το πλοίο ΕΛΛΗ Τ. της ρεθυμνιώτικης εταιρείας Cretan Lines πλησίαζε στη μαρίνα της πόλης. Σφυρίζοντας επί ώρα, το ΕΛΛΗ Τ. έκανε την παρουσία του αισθητή, δικαιώνοντας με την έλευσή του τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει εδώ και πολύ καιρό τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας, ενόψει μάλιστα και της σημερινής γενικής συνέλευσης, που είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα σε πολύ θερμό κλίμα.

Η είδηση ότι το ΕΛΛΗ Τ. επρόκειτο να φτάσει χθες το μεσημέρι στη ρεθυμνιώτικη μαρίνα έγινε γνωστή νωρίς το πρωί της Παρασκευής με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί ένα «καυτό» βράδυ, αφού την Πέμπτη το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Δραπετσώνας, όπου γίνονταν εδώ και καιρό οι εργασίες επισκευής του και μεταφέρθηκε στη θέση εφοδιασμού καυσίμων στο λιμάνι του Πειραιά. Τα στελέχη της εταιρείας που βρίσκονταν στον Πειραιά, δηλαδή ο πρόεδρος της Cretan Lines, Γιάννης Νικολούδης και οι κ.κ. Νίκος Συλιγάρδος και Μανώλης Περάκης έδωσαν «μάχη», προκειμένου να καταφέρουν να αποπλεύσει το ίδιο βράδυ το πλοίο για το Ρέθυμνο. Και τελικά το κατάφεραν, παρότι η εταιρεία δεν έχει καταφέρει – για γραφειοκρατικούς λόγους όπως σημειώνουν τα στελέχη της – να πάρει ακόμα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την άδεια πλεύσης του ΕΛΛΗ Τ. και την έκδοση εισιτηρίων. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Νικολούδη, αυτό είναι θέμα χρόνου να γίνει και επομένως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη των δρομολογίων.
Το προηγούμενο διάστημα, η εταιρεία είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της επίσχεσης εργασίας που έκαναν εργαζόμενοι της προηγούμενης πλοιοκτήτριας, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, κώλυμα που αποκαταστάθηκε μόλις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Το πλοίο είναι ηλικίας 36 ετών, έχει μέγιστη ταχύτητα 20 κόμβων, ενώ ο ξενοδοχειακός του εξοπλισμός είχε αλλαχθεί προ διετίας και επισκευάστηκε μέσα στον ίδιο χρόνο και η μηχανή του. Μπορεί να εκτελέσει το δρομολόγιο σε επτά ως εννέα ώρες μέχρι τον Πειραιά. Κατασκευάστηκε το 1976, έχει μήκος 136 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα. Να θυμίσουμε ότι με βάση τη συμφωνία, η εταιρεία θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 3,4 εκ. ευρώ, ενώ ήδη έχει καταθέσει προκαταβολή ενός εκατομμυρίου ευρώ στην προηγούμενη πλοιοκτήτρια.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι άρχισαν να συγκεντρώνονται κατά δεκάδες οι ρεθυμνιώτες στη μαρίνα, περιμένοντας να δουν από κοντά το πλοίο να μπαίνει μέσα και να δένει στην προβλήτα. Κουνώντας λευκά μαντήλια, κορνάροντας και χειροκροτώντας, κανείς δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του που μετά από αρκετά χρόνια, στο ρεθυμνιώτικο λιμάνι έδεσε πλοίο που να ανήκει στους ρεθυμνιώτες, όπως έλεγαν. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά ενθουσιώδης, ενώ τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα του πλοίου, τα τρία στελέχη της Cretan Lines, κ.κ. Νικολούδης, Περάκης και Συλιγάρδος έγιναν δεκτά με θέρμη από τον κόσμο, που τους αγκάλιαζε και ευχόταν το πλοίο να είναι καλοτάξιδο, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ρεθυμνιωτών, αλλά και να πάει κόντρα στην κρίση.
Οι εκατοντάδες ρεθυμνιώτες που βρέθηκαν στη μαρίνα δεν μπορούσαν να μην μπουν αμέσως το εσωτερικό του πλοίου, που «πλημμύρισε» από κόσμο που ήθελε να δει από κοντά το ΕΛΛΗ Τ.
Ικανοποιημένος από την εξέλιξη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Νικολούδης, ο οποίος μίλησε και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή», την ώρα που ήταν ακόμα εν πλω. Ο κ. Νικολούδης κάλεσε για μία ακόμα φορά τους ρεθυμνιώτες να στηρίξουν πλέον έμπρακτα, με την αγορά μερίδων, την εταιρεία ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της. «Εμείς φέραμε το πλοίο στο Ρέθυμνο. Τώρα το Ρέθυμνο πρέπει να το στηρίξει με τη σειρά του», είπε ο ίδιος.
Χθες το βράδυ, χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε στη μαρίνα για να δει από κοντά το ΕΛΛΗ Τ., καθώς και για να συμμετέχει στην γιορτή υποδοχής που διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή φίλων της Cretan Lines. Χοροί και μουσική από παραδοσιακά συγκροτήματα και κέρασμα περιλάμβανε το πρόγραμμα, όπως επίσης και πολύ κόσμο που αδημονούσε να επισκεφθεί το πλοίο στο ρεθυμνιώτικο λιμάνι μετά από χρόνια.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ CRETAN LINES O ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ
Τα συγχαρητήριά του στους ανθρώπους της Cretan Lines έστειλε με μήνυμα του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, που τόνισε ότι πλέον έχει σημασία η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής. Αναφέρει αναλυτικά:
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας δρομολόγησης πλοίου στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τον τόπο μας. Πέρα από την προφανή αναπτυξιακή της σημασία και την ευεργετική επίπτωσή της στη λειτουργία της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, η εξασφάλιση της ακτοπλοϊκής επικοινωνίας του νομού μας έχει και μεγάλη πολιτική σημασία. Γιατί ήταν γνωστό ότι η προσπάθεια αυτή ήρθε αντιμέτωπη με την επιρροή ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της ακτοπλοΐας . Το εγχείρημα των Κρητικών Θαλάσσιων Γραμμών εκφράζει την απαίτηση της κοινωνίας του Ρεθύμνου να σχεδιάζεται το μέλλον της με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων , με την συμμετοχή και συνεισφορά όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από ποικιλώνυμους μηχανισμούς, παράγοντες και ιδιοτελή συμφέροντα.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Cretan Lines και στους παραγωγικούς – κοινωνικούς φορείς που από την αρχή συμπαραστάθηκαν στην επίπονη προσπάθειά της, αλλά κυρίως  στους απλούς συμπολίτες μας που σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας συνέβαλαν στη στήριξη αυτού του εγχειρήματος.

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής. Η οικονομική της βιωσιμότητα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και η εταιρεία Cretan Lines πρέπει να λειτουργήσει όχι απλώς με όρους αγοράς και κερδοφορίας αλλά κυρίως με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας και κοινωνικής ευθύνης .
Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στους ανθρώπους που θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση αυτού του φιλόδοξου και δύσκολου έργου».
ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗ Η "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» χαιρετίζει την άφιξη του πλοίου της ρεθυμνιώτικης συνεταιριστικής ναυτιλιακής εταιρείας «Κρητικές Γραμμές» στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Η πολύχρονη διεκδίκηση του ρεθυμνιώτικου λαού για ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Η «Εναλλακτική Κίνηση» καλεί τους πολίτες του Ρεθύμνου «να στηρίξουν το εγχείρημα των «Κρητικών Γραμμών», επειδή πρόκειται για μια εταιρεία που στηρίζεται όχι σε μεγαλομετόχους εφοπλιστές, αλλά στον λαό και τους φορείς του Ρεθύμνου που με το υστέρημά του σε περίοδο κρίσης στηρίζει την λαϊκή-συνεταιριστική μορφή της εταιρείας.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου είναι σημαντική για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια. Επίσης καλούμε όσους είδαν με επιφυλακτικότητα και δισταγμό το εγχείρημα στο παρελθόν, να συμβάλουν έστω και τώρα σε αυτό.
Οι πολίτες του Ρεθύμνου απέκτησαν το καράβι, γιατί ήταν μια κοινωνική τους ανάγκη που τη διεκδίκησαν και συγκρούστηκαν με συμφέροντα. Σε τέτοιες διεκδικήσεις καλούμε τους πολίτες του Ρεθύμνου να αγωνιστούν για να κερδίσουμε λύσεις και σε άλλα μέτωπα των προβλημάτων του Ρεθύμνου».

πηγή : http://goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου