Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου και δωρεάν μετακίνησης στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας.


Πηγή:http://www.oasa.gr

Κόμιστρο Μειωμένης Τιμής
Οι παρακάτω κατηγορίες επιβατών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δικαιούνται να εκδίδουν εισιτήρια και κάρτες μειωμένης τιμής με την υποχρεωτική επίδειξη του κατά περίπτωση δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο, μαθητικό πάσο, κάρτα πολυτέκνων, Αστυνομική Ταυτότητα κτλ).
  • Φοιτητές – Σπουδαστές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι φοιτητές - σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου για όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. καθ’ όλο το ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 265/85, Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου - Φοιτητικό Πάσο δικαιούνται τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Στις κατηγορίες των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών δεν περιλαμβάνονται οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα, δεν δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο οι φοιτητές - σπουδαστές που φοιτούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια - κολέγια.
Τα Δελτία Ειδικού Εισιτηρίου (πάσο) χορηγούνται στους φοιτητές/σπουδαστές από τις γραμματείες της σχολής τους. Στην περίπτωση που η Γραμματεία της Σχολής δεν έχει διαθέσιμα δελτία, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος φοιτητής/σπουδαστής να προμηθευτεί προσωπικά Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου από τον Ο.Α.Σ.Α. απαιτείται να προσκομίσει Αίτηση από τη Γραμματεία της Σχολής προς τον ΟΑΣΑ (και όχι βεβαίωση σπουδών) που θα ζητά τη χορήγηση Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου – Φοιτητικό Πάσο και θα αναφέρει το Α.Φ.Μ. και τη Δ.Ο.Υ. της Σχολής. Ο ΟΑΣΑ θα χορηγήσει το Δελτίο μετά την καταβολή δύο (2) ευρώ (τιμή πώλησής του). Στη συνέχεια το Δελτίο θα πρέπει να συμπληρωθεί και σφραγισθεί από τη Γραμματεία της Σχολής.
  • Μαθητές Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 18 ετών δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο για όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. καθ’ όλο το σπουδαστικό έτος μόνο για τη μετάβαση του μαθητή από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα με την επίδειξη του Δελτίου Μαθητικού Εισιτηρίου.  
Τα Δ.Μ.Ε. που εκδίδονται για μαθητές σχολείων που δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο και πέραν της μετάβασης από το σπίτι στο σχολείο, πρέπει να έχουν σφραγίδα με τη σχετική ένδειξη της απόφασης του Υπ. Μεταφορών, την υπογραφή του Δ/ντη και τη σφραγίδα του σχολείου.  
  • Πολύτεκνοι και Οικογένειες Πολυτέκνων
Οι πολύτεκνοι και οι οικογένειες πολυτέκνων είναι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου για όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. με την επίδειξη του ισχύοντος και θεωρημένου στο πίσω μέρος βιβλιαρίου πολυτέκνων, το οποίο χορηγείται στο δικαιούχο από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Σημειώνεται ότι οι οικογένειες με τρία τέκνα δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των πολυτέκνων και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Α.Σ.Π.Ε. τηλ. 210 5238150.
  • Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.
  • Νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη Αστυνομικής ταυτότητας.
  • Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με την επίδειξη Αστυνομικής ταυτότητας.
  • Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., τα οποία λειτουργούν με βάση το νόμο 2009/1992 (ΦΕΚ Α’ 18/1992), μέχρι την ηλικία των 22 ετών με την επίδειξη Αστυνομικής ταυτότητας και Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου που εκδίδεται από τον ΟΑΣΑ.
Σπουδαστές όσων Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ.), λάβουν άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 3696/2008 (ΦΕΚ Α’ 177/2008) μέχρι την ηλικία των 22 ετών με την επίδειξη Αστυνομικής ταυτότητας και Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου που εκδίδεται από τον ΟΑΣΑ.      
    • Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής μέχρι την ηλικία των 25 ετών με την επίδειξη Φοιτητικής Ταυτότητας «Student Card – University ID» και Διαβατηρίου ή Ταυτότητας.

Δωρεάν Μετακίνηση Επιβατών

Α. Οι παρακάτω κατηγορίες επιβατών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις ειδικές κατά περίπτωση συμβάσεις του Ο.Α.Σ.Α. με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου για τη μετακίνησή τους με όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.: Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, Τραμ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό (μέχρι Κορωπί) και Προαστιακό (μόνο στην Αστική Ζώνη Μαγούλα-Πειραιάς-Κορωπί), με την επίδειξη των αντίστοιχων δελτίων, που αποδεικνύουν την ιδιότητα αυτή:
  • Αστυνομικοί και μέλη της Αστυνομικής Ακαδημίας, Ειδικοί Φρουροί και Συνοριακοί Φύλακες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
  • Πυροσβέστες και μέλη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
  • Προσωπικό και δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος.
  • Προσωπικό Ελληνικής Αγροφυλακής.
  • Οι ανάπηροι πολέμου και οι συνοδοί αυτών (θεραπαινίδες).
Β. Οι παρακάτω κατηγορίες επιβατών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου για τη μετακίνησή τους με όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.: Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, Τραμ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό (μέχρι Αεροδρόμιο) και Προαστιακό (στο τμήμα του Μαγούλα-Πειραιάς-Αεροδρόμιο), με την επίδειξη των αντίστοιχων δελτίων που αποδεικνύουν την ιδιότητα αυτή:
  • Παιδιά κάτω των έξι (6) ετών.
  • Οπλίτες θητείας των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), στα οποία χορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των Διευθύνσεων Πρόνοιας του Ν. Αττικής, ειδικές Ετήσιες Κάρτες Ελεύθερης Μετακίνησης. Όταν τα συγκεκριμένα άτομα δικαιούνται συνοδό, τότε αντίστοιχη κάρτα πρέπει να φέρει και ο συνοδός. Διευκρινίζεται ότι ο συνοδός δε μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα μόνος του παρά μόνο όταν συνοδεύει τον κάτοχο της κύριας κάρτας.
  • Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου