Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ένας Αιώνας και ΄Ενας Χρόνος Περίπτερο Εκδήλωση: ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ, από 10π.μ. Πλατεία Συντάγματος.



Με αφορμή την επέτειο των 101 χρόνων, από τη λειτουργία του πρώτου περιπτέρου, το δίκτυο μικρών σημείων λιανικής εξυπηρέτησης kiosky’s, με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και υπό την αιγίδα της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτέρων Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, το παλαιότερο σωματείο στον κλάδο των περιπτερούχων με έτος ίδρυσης το 1965 με πλούσια δράση όλα αυτά τα χρόνια και την υποστήριξη πολλών εταιριών με καταναλωτικά προϊόντα, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο περίπτερο, πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μια σειρά από ειδικές ενέργειες κι εκδηλώσεις.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο εορτασμός και η επετειακή ανάδειξη του θεσμού του περιπτέρου αλλά κι μια αφορμή επικοινωνίας ώστε να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι τη μεγάλη ιστορία που έχει το μικρό αυτό σημείο. Εκτός του επετειακού λευκώματος «Ένας Αιώνας κι Ένας Χρόνος Περίπτερο» θα πραγματοποιηθούν και πολλά ανοικτά events για τους καταναλωτές, σε διάφορα σημεία της Αθήνας που έχει παρουσία το δίκτυο της kiosky’s.
Πιο συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας θα γίνουν Πλατεία Συντάγματος την Πέμπτη 5 Ιουλίου από τις 10 το πρωί. Στις εκδηλώσεις αυτές βασικός «πρωταγωνιστής» θα είναι ένα ρετρό περίπτερο του 1950, με προϊόντα εποχής, το οποίο θα μπορούν να βλέπουν οι διερχόμενοι καταναλωτές και να φωτογραφίζονται δίπλα του ενώ περιμένουν πολλές ακόμη εκπλήξεις τους διερχόμενους Αθηναίους.



Η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Παναγιώτα Ψαράκη κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι «Είναι απαραίτητο όλοι μας να διαμορφώσουμε μία νέα αντίληψη για το πώς θέλουμε την Αθήνα. Τι να κρατήσουμε, τι να αναβιώσουμε, τι να παντρέψουμε και τι να αλλάξουμε. Μέσα σ’ αυτό το γενικότερο σχεδιασμό είναι αναγκαία η εμπλοκή άμεση ή έμμεση όλων των συμπολιτών μας και κυρίως όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κλάδων της κοινωνικής και εμπορικής δραστηριότητας της πόλης μας. Ένας από τους μοναδικούς στον κόσμο κλάδους έντονης εμπορικής δραστηριότητας και διάρκειας είναι ο κλάδος του περιπτεριούχου, ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή περιπτέρου. Γι’ αυτό τον λόγο το περίπτερο ως μοναδικό πολιτιστικό στοιχείο και θεσμός στην χώρα μας αποτελεί κομμάτι ειδικού ενδιαφέροντος για μας. Διαβάζοντας το εξαιρετικό επετειακό λεύκωμα «ένας αιώνας και ένας χρόνος περίπτερο» και βλέποντας το φωτογραφικό υλικό, είδα να περνάει εικονογραφημένα το ταξίδι ζωής της χώρας μας και της Αθήνας. Πολλά στοιχεία της παράδοσης και πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τα χρόνια χάθηκαν, αλλοιώθηκαν και μεταλλάχτηκαν. Το περίπτερο, όμως, παρά τις αντιξοότητες αντέχει και αντανακλά την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας σε πολλούς τομείς και κυρίως στο επίπεδο διαβίωσης και καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.»

ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΈΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΙ ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ.
Ένας αποκλειστικά ελληνικός θεσμός που έχει εξελιχθεί αλλά και ταυτόχρονα παραμείνει αναλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου. Τα περίπτερα συνδέονται με την σύγχρονη ελληνική κοινωνική ιστορία όπως αυτή εξελίχθηκε στα τελευταία 101 χρόνια. Τα περίπτερα πάντα εμπορεύονταν και εμπορεύονται πράγματα πρώτης ανάγκης, τα οποία απεικονίζουν τις καταναλωτικές συνήθειες και το επίπεδο διαβίωσης της κάθε εποχής. Οι 4 περίοδοι που θεματίζουν την επετειακή αυτή έκδοση (1911-1960, 1960-1980, 1980-2000, 2000 έως σήμερα) αποτελούν σημεία αναφοράς όχι μόνο για τα περίπτερα αλλά και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό υλικό αυτού του λευκώματος αποτυπώνεται πολύ παραστατικά η καθημερινότητα της κάθε εποχής, οι εξελίξεις της ελληνικής κοινωνίας αλλά και η προσφορά των περιπτέρων στην εμπορική και κοινωνική ζωή του τόπου όλα αυτά τα χρόνια.



Από Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου