Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Α.Μ.Ε.Α. στο Καματερό.


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για Άτομα με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του παραολυμπιονίκη,  ιδρυτή και πρόεδρου του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Α. με Α. «Ανοικτή αγκαλιά» Παναγιώτη Βακόνδιου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. 
Ο ίδιος, μέλος της αναπηρικής οικογένειας και αθλητής με σπουδαίες επιδόσεις στον αθλητισμό και στη ζωή, οραματίστηκε μια κοινωνία ισότιμων και ενεργών πολιτών, στην οποία έδωσε υπόσταση το 2007 μέσα από την «Ανοικτή Αγκαλιά» στους Αγίους Αναργύρους.

Η «Ανοικτή Αγκαλιά» είναι Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ) καθώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ). Τα μέλη του συλλόγου δραστηριοποιούνται σε τμήματα Κοινωνικού Έργου, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Εθελοντισμού, Ψυχαγωγίας, Δημιουργικής Απασχόλησης, Επιμόρφωσης, Μουσικοθεραπείας, Πληροφοριών Νομοθεσίας ΑμεΑ, Συμβουλευτικής Γονέων και Ψυχολογικής στήριξης οικογενειών ΑμεΑ, καθώς και σε τμήμα συνοδών σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αθλητές της «Ανοικτής Αγκαλιάς» έχουν λάβει πολλά μετάλλια και διακρίσεις σε παγκόσμιους και εθνικούς αγώνες.Στις δραστηριότητες επίσης του συλλόγου περιλαμβάνονται κατασκηνωτικά προγράμματα, ταξίδια και εκδρομές, προγράμματα εκπαίδευσης των νέων για αυτόνομη διαβίωση, καθώς και πρωτοβουλίες συμμετοχής σε δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών προς άτομα ΑμεΑ. Όλα αυτά πραγματοποιούνται με τη στήριξη του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ο οποίος έχει παραχωρήσει το χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου (Καζαντζάκη 8 & Ανδρονίκου). Στο κοινωνικό έργο της «Ανοικτής Αγκαλιάς» εντάσσεται και η ίδρυση του πρώτου Κοινωνικού Ιατρείου για Άτομα με Αναπηρία, που και αυτό βασίστηκε σε ιδέα και πρωτοβουλία του Παναγιώτη Βακόνδιου και υποστηρίχθηκε από το Δήμο.
Ως αθλητής ο Παναγιώτης Βακόνδιος ήταν παραολυμπιονίκης με σπουδαίες επιδόσεις στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Ως προπονητής στέφθηκε πρωταθλητής Α3 στο εργασιακό πρωτάθλημα «Νίκος Γκάλης» και το 2008 οδήγησε την ομάδα Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Α. με Α.  «Ανοικτή Αγκαλιά» στο χρυσό μετάλλιο και στο ψηλότερο βάθρο του 5ου τουρνουά καλαθοσφαίρισης για άτομα με αναπηρία (Πρωταθλήτρια ομάδα για το 2008-2009), ως άνθρωπος δε σταμάτησε να προσπαθεί να δίνει διέξοδο και ευκαιρίες στις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών με αναπηρία, καθώς  και απαντήσεις στον προβληματισμό των οικογενειών τους.
Ο Παναγιώτης Βακόνδιος είχε συνειδητοποιήσει και αυτό πρέσβευσε ως το τέλος, ότι μέσα από τη ενεργή συμμετοχή στον αθλητισμό και στον πολιτισμό διαμορφώνεται μια θετική στάση της κοινωνίας απέναντι στα άτομα ΑμεΑ και ότι μέσω τις ισότιμης δραστηριότητας τους αποδεικνύεται ότι «Αναπηρία δε σημαίνει απαραίτητα και Ανικανότητα»
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων σε αναγνώριση του έργου του, από πέρσι το Δεκέμβρη έχει μετονομάσει τη πλατεία στην περιοχή Σαλίγκαρου σε πλατεία «Ανοικτής Αγκαλιάς». Φέτος, η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γήπεδο Καματερού(Θεοτόκου-Ελευθερίας & Αγίου Νεκταρίου) περιλαμβάνει θεατρική παράσταση σε έργα του Τσέχωφ από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Δρόμου» του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, καθώς και αγώνα μπάσκετ στη μνήμη του εκλιπόντος.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 18:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου