Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Μπράβο στο Δήμο Περιστερίου!



Ο Δήμος Περιστερίου ικανοποιεί παλαιό εύλογο αίτημα των δημοτών του, προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει στο Δήμο Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Σκοπός αυτού του δημοτικού φορέα είναι από το ένα μέρος να επιβεβαιώσει το πλουσιότατο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του Δήμου Περιστερίου και από την άλλη να αναδείξει από κάθε άποψη  την πόλη του Περιστερίου  και την ευρύτερη περιοχή.
Για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων  και των σκοπών της πραγμάτωσης των σχεδίων και των πρωτοβουλιών μας, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις πνευματικές ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα των Περιστεριωτών και να δώσουμε  κίνητρα επιμόρφωσης στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και γνώσης ο Δήμος Περιστερίου ζήτησε τη συνδρομή γνωστών επιστημόνων και πνευματικών, που πρόθυμα δέχτηκαν ως Επιστημονική Επιτροπή για να αποκτήσουν τα οράματά μας νόημα και να γίνουνη πράξη και ζωή:

•    Φάνης Κακριδής, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.,
•    Μιχάλης Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Ελληνικής Λαογραφίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών.
•    Παναγιώτης Νικολόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης επί τιμή.
•    Mαρία Νυσταζοπούλου- Πελεκίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Ν.Α. Ευρώπης.
•    Απόστολος Γ. Παπαϊωάννου, Καθηγητής Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
•    Αθανάσιος Παπάς, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής.
•    Xρύσης   Πελεκίδης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
•    Αγγελική Σκαρβέλη – Νικολοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
•    Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Δημοτικό Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Περιστερίου  λειτουργεί κάθε ακαδημαϊκό έτος με δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό. Τα μαθήματα-διαλέξεις αρχίζουν  τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. Το χειμερινό εξάμηνο  διαρκεί από τον Οκτώβριο ώς τον Ιανουάριο και το Εαρινό από τον Φεβρουάριο ώς τον Ιούνιο.
Κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση σπουδών, χωρίζεται σε δύο ή και περισσότερες θεματικές ενότητες και σε κάθε θεματική ενότητα διδάσκουν έμπειροι και έγκριτοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Οι θεματικές ενότητες αφορούν όσο το δυνατό περισσότερους τομείς του επιστητού: λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία, ιατρική, οικονομία, απόδημος ελληνισμός, φιλολογία, πολυπολιτισμικά θέματα, παιδαγωγικά ζητήματα, επικοινωνιολογία, κοινωνιολογία, θετικές επιστήμες, τοπική αυτοδιοίκηση, γλωσσολογία, ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας, διεθνείς σχέσεις, θεολογία-θρησκειολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία.

Α΄ Εξάμηνο: Χειμερινό, Οκτώβριος 2011 -   Ιανουάριος 2012

Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Σπουδές
1η Θεματική  ενότητα:
- Ιστορία
- Κοινωνιολογία
- Επικοινωνιολογία-Δημοσιογραφία
- Απόδημος Ελληνισμός
2η Θεματική  ενότητα:
- Λαογραφία
- Λογοτεχνία
- Γλώσσα
- Παιδαγωγικά Ζητήματα

Β΄ Εξάμηνο:  Εαρινό, Φεβρουάριος 2012 - Ιούνιος 2012

Θετικές Επιστήμες-Αειφόρος Ανάπτυξη -Νέες Τεχνολογίες- Περιβάλλον
1η Θεματική  ενότητα:
- Οικονομία
- Διεθνείς Σχέσεις
- Φυσικά και χημικά φαινόμενα
- Νέες Τεχνολογίες
- Περιβάλλον
2η Θεματική  ενότητα:
- Ιατρική
- Ψυχολογία
- Ψυχοπαιδαγωγικά Θέματα
- Ζητήματα –Προβληματισμοί για τη νεολαία

Μετά το τέλος των διαλέξεων ακολουθεί διάλογος. 

Στο τέλος του εξαμήνου πραγματοποιείται Επιστημονική Ημερίδα με τα θέματα που αναφέρθηκαν.
Επισήμανση: Μετά το τέλος κάθε ακαδημαΙκού εξαμήνου θα χορηγείται ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου