Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι Ποδηλάτες Τρέχουν για τα μνημεία!!!


Αυτή τη φορά, Τετάρτη 30 Μαΐου 2012, 5:45μ.μ., η MOnuMENTA, o Γιώργος Αμυράς, η ομάδα Πόλις των atenistas και ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων, τρέχουν για τα μνημεία, ακολουθώντας τις παλιές γραμμές του τραμ. Η ιστορία του τραμ στην Αθήνα ξεκινά το 1882 με τους πρώτους ιππήλατους τροχιόδρομους. Το δίκτυο αυτό ηλεκτροκινήθηκε, αναβαθμίσθηκε και επεκτάθηκε μέχρι να αντικατασταθεί σταδιακά από τα τρόλλεϋ στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.
Οι γραμμές του τραμ είτε αφαιρέθηκαν από το οδόστρωμα είτε καλύφθηκαν με νέα στρώματα ασφάλτου. Σε αυτή την ΠολιτιστικόΠοδηλατοΔιαδρομή τα ποδήλατά θα κυλούν πάνω σε ένα μέρος του παλιού δικτύου του τραμ θυμίζοντας στους κατοίκους της Αθήνας ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της πόλης τους...

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος, κοντά στις γραμμές του σημερινού τραμ και ακολουθώντας την παλιά αλλά και την μελλοντική χάραξη του τραμ διασχίζει τη λεωφόρο Πανεπιστημίου. Πρώτη στάση μπροστά στην Ακαδημία Αθηνών για γνωριμία με τα κτίρια που βρίσκονται απέναντι από την Αθηναϊκή Τριλογία, (Μέγαρα Σερπιέρη, Ράλλη και Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).
Επόμενη στάση στην οδό Πεσμαζόγλου. Από τον αυστηρό νεοκλασικισμό του Λ. Καυτατζόγλου (Αρσάκειο Παρθεναγωγείο) περνάμε στον εκλεκτικισμό του  Α. Μεταξά (Μέγαρο της  Ιονικής Τράπεζας) και το πάντρεμα του  νεορασιοναλισμού με τον  αθηναϊκό νεοκλασικισμό του Ν. Βαλσαμάκη (Μέγαρο της Τράπεζας Πίστεως).
Πέρασμα από την οδό Σοφοκλέους και την οδό Πειραιώς. Στάση στο ύψος της πλατείας Κουμουνδούρου (Ελευθερίας) για γνωριμία με τα κτίρια που την περιβάλουν (κτίριο ΙΚΑ, Δημοτικό Βρεοφοκομείο, Ναός Αγίου Γεωργίου Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα).
Επόμενη στάση η πλατεία Αγ. Ασωμάτων στο Θησείο, όπου το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε κτίρια του 19ου και 20ού αιώνα, αφήνοντας για άλλη περιήγηση τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία.
Η συνέχεια στην οδό Απ. Παύλου, με μια στάση στο Ciné Θησείον, κτίριο της δεκαετίας του 1930.  Η διαδρομή ολοκληρώνεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τελευταία στάση την πολυκατοικία του αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρεμένου και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Η πορεία ολοκληρώνεται πλήρως στην οδό Μακρυγιάννη όπου οι γραμμές του παλιού τραμ είναι ορατές. Μέλη του Σωματείου Φίλοι Σιδηροδρόμων θα περιμένουν τους συμμετέχοντες για μια δοκιμαστική βόλτα με ποδηλατοδραιζίνα, ένα πρωτότυπο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης, άθλησης και αναψυχής.
Συνάντηση: Τετάρτη 30 Μαΐου 2012, 5:45 μ.μ., Σύνταγμα
Διαδρομή-Ξενάγηση: Σύνταγμα – Πανεπιστημίου – Πεσμαζόγλου – Σοφοκλέους – Πειραιώς - Αγ. Ασωμάτων – Θησείο - Απ. Παύλου - Δ. Αρεοπαγίτου - Μακρυγιάννη.
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Απαραίτητος εξοπλισμός: ποδήλατο, κράνος, φωτογρ. μηχανή, παγούρι με νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου