Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο Δήμος Αχαρνών Γιορτάζει την Αποκριά.


Ο Δήμος Αχαρνών στηριζόμενος για ακόμα μια φορά στους ενεργούς πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους της περιοχής μας διοργανώνει υπαίθρια αποκριάτικη γιορτή στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αρβανίτες, Κρητικοί, Ηπειρώτες, Πόντιοι, νησιώτες θα είναι εκεί για να μας γνωρίσουν αποκριάτικα έθιμα και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Θα είναι μια υπαίθρια γιορτή μπροστά από την εκκλησία του «χωριού» με σκοπό όλοι μαζί να ενωθούμε σε «χορούς κυκλωτικούς» όπως μας τραγουδάει ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Όπως και πέρυσι, θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν τα παραδοσιακά μακαρόνια ντότιλιες, γυναίκες της πόλης μας που γνωρίζουν την παράδοση θα μας μυήσουν στα μυστικά της παρασκευής του τοπικού αυτού εδέσματος και στο τέλος θα αναμένουν την βαθμολογία τους από τον κόσμο. Το 10 θα είναι για αυτούς… ένα χαμόγελο σας.

Παράλληλα μια θεατρική πομπή θα ξεκινήσει από την πλατεία Καράβου.

«Στον Κάραβο ανάμεσα σ' ανθρώπους απλούς που σπέρνουνε και γυναίκες που νοικοκυρεύουνε, να τος, ο Διόνυσος. Τους παρασέρνει σε χορό βακχικό κατά μήκος της οδού Αρχαίου Θεάτρου. Φτάνουν στο σημείο του Αρχαίου Θεάτρου, κάτι τους θυμίζει, ωστόσο ξένο μέρος. "Ποιος είσαι;" λέει κάποιος απ' τον χορό στον Διόνυσο πάνω απ' την ορχήστρα, σαν Θέσπις. Μετά γίνεται γαϊτανάκι και με μουσική συναντούνε τους ταξιδιώτες των μνημών τους. Μαζί οδεύουν πριν την αναχώρηση, το ταξίδι του ανθρώπου μέσα απ' τη χαρά και τον θάνατο, μέσα απ' τη ζωή και τη λύπη στην επαναλαμβανόμενη αθανασία και φθορά. "Ένα έθιμο, ακούστηκε, πως ζωντάνεψε. Μια καμήλα." Μια καμήλα; Μα δεν ήξερα πως πέρα από την έρημο η καμήλα ταιριάζει και σε μια τόσην ερημιά! Πού είναι οι άνθρωποι που αγκαλιασμένοι χόρευαν και γέλαγαν;…………………………»


Καλλιτεχνείο Αχαρνών, Όμιλος Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ», μουσικά σύνολα του Δήμου Αχαρνών, καλλιτεχνικό εργαστήρι της ΔΗ.Κ.Ε.Α, ντελάληδες, παιδιά με τύμπανα, ενωμένοι σε μια θεατρική πομπή Αποκριών διασχίζουν την οδό Αρχαίου Θεάτρου και οδεύουν προς την  κεντρική πλατεία. Εκεί θα μας ταξιδέψουν στις αρχές του 14ου αιώνα αναπαριστώντας το έθιμο της Καμήλας και του καμηλιέρη.

Όσοι μικροί φίλοι θα έρθουν με τις στολές θα ζωγραφίσουν αποκριάτικες μάσκες θα κατασκευάσουν χαρταετούς και θα κάνουν face painting . Με τους ντελάληδες και τα τυμπανάκια τους θα σημάνουν την έναρξη της γιορτής ενώ θα αναμένουμε να δούμε ποιος θα βγει νικητής από τον καραμελοπόλεμο και το παιχνίδι της σοκολάτας.

πηγή:http://www.acharnes.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου