Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Άνοιξε στη Σαντορίνη το Πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας.


Το παλιό εργοστάσιο τομάτας Δ.Νομικός στη Βλυχάδα της Σαντορίνης μετατράπηκε σε σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο για να προσφέρει στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας, ενός από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης.
Στο Μουσείο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τις παραδοσιακές μεθόδους που ακολουθούνταν από τους ντοματοποιούς της Σαντορίνης, γνωρίζοντας παράλληλα την ιστορία του τόπου, των κατοίκων της και των παραδόσεών τους.


Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.






Το τοματάκι Σαντορίνης

Το ξερικό και μικρόκαρπο τοματάκι Σαντορίνης ξεκίνησε να καλλιεργείται στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα. Δεν ποτίζεται (άνυδρη καλλιέργεια) αλλά ευδοκιμεί λόγω της πρωινής υγρασίας που κρατάει το ελαφρύ ηφαιστειακό χώμα της Σαντορίνης με την ελαφρόπετρα που περιέχει. Έχει χαρακτηριστική γεύση, χοντρή φλούδα, μικρό καρπό και υψηλά σάκχαρα, που την κάνουν αποδοτική στην παραγωγή πελτέ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» 
Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 19.00
Τ: 22860 85141, Ε: info@tomatomuseum.gr 
Τιμή εισιτηρίου: 3 € (Εξαιρούνται παιδιά έως 12 ετών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου