Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη Δήμου Περιστερίου.


Προβολές κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ - Ώρα 20.30 
Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο 
Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου 
(Εθν. Αντιστάσεως & Καραθεωδορή)
Είσοδος ελεύθερη
www.facebook.com/KINHMATOGRAFIKH.LESXH.PERISTERIOU

Αφιέρωμα στον Λουκίνο Βισκόντι

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 Ιανουαρίου

ΛΙΒΙΑ, Η ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΚΟΜΗΣΣΑ

Senso

Ιταλική ταινία παραγωγής 1954

Σκηνοθεσία. Λουκίνο Βισκόντι

Σενάριο. Κάρλο Αλιανέλο, Σούζο Τσέκι Ντ' Αμίκο, Τζόρτζο  

Μπασάνι, Τζόρτζο Πρόσπερι.

Πρωταγωνιστούν. Αλίντα Βάλι, Φάρλεϊ Γκρέιντζερ, Μάσιμο 

Τσιρότι, Χάιτς Μουνγκ.

Διάρκεια. 117 λεπτά


Βενετία, 1866, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ιταλικών επαρχιών έχει απελευθερωθεί από τους ξένους, η επαρχία του Βένετο βρίσκεται υπό την κατοχή των Αυστριακών. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί κατά του κατακτητή και η ώρα της ένωσης του Βένετο με την Ιταλία πλησιάζει. Κάτω από την σκιά του πολέμου, η κόμισσα Λίβια Σερπιέρι (Αλίντα Βάλι), που αποτελεί μέλος του επαναστατικού κινήματος για την απελευθέρωση του Βένετο, γνωρίζεται με τον Αυστριακό υπολοχαγό Φραντς Μάλερ (Φάρλεϊ Γκρέιντζερ) και τον ερωτεύεται. Η κόμισσα που είναι παντρεμένη και ανικανοποίητη από το γάμο της γρήγορα υποκύπτει στο φλερτ που δέχεται από τον Μάλερ. Η Λίβια σύντομα πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα, θα πρέπει να διαλέξει είτε την αγάπη της για την πατρίδα είτε τον έρωτά της για το Φραντς. Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση πρόκειται να παίξουν τα χρήματα που έχει εμπιστευτεί στη Λίβια ο επαναστάτης ξάδερφός της Ρομπέρτο Ουσόνι (Μάσιμο Τζιρότι), τα οποία προορίζονται για να βοηθήσουν το επαναστατικό κίνημα του Βένετο. 

Η ταινία του Λουκίνο Βισκόντι, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καμίλο Μπόιτο. Η μάχη της ταινίας με τους λογοκριτές δεν έλειψε. Η ταινία ασκούσε κριτική σε όλους τους μύθους που αφορούσαν την Ιταλική ενοποίηση. Η ταινία είναι επίσης η πρώτη από τις τρεις του σκηνοθέτη με θέμα τον Ευρωπαϊκό Εθνικοσοσιαλισμό.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Ιανουαρίου

Ο ΡΟΚΟ ΚΑΙ Τ' ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ

Rocco eI suoi fratelli

Ιταλική ταινία παραγωγής 1960

Σκηνοθεσία. Λουκίνο Βισκόντι.

Σενάριο. Λουκίνο Βισκόντι, Σέσι Ντ' Αμίκο. 

Πρωταγωνιστούν. Κατίνα Παξινού, Αλέν Ντελόν, Σπύρος  

Φωκάς, Ανί Ζιραρντό, Ρενάτο Σαλβατόρι.

Βραβεία. Βραβείο FIPRESCΙ σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Βενετίας.

Διάρκεια. 168 λεπτά

Η χήρα Ροσάρια μετακομίζει στο Μιλάνο από το χωριό της, με τους 4 γιους της. Ο πέμπτος της γιος ο Βινσέντζο ζει ήδη στο Μιλάνο. Στην αρχή η οικογένεια έχει πολλά προβλήματα, αλλά στο τέλος καταφέρνουν να τακτοποιηθούν και θα βρεθεί μια δουλειά για τον καθένα. Ο Σιμόν παίζει μποξ, ο Ρόκο δουλεύει σε στεγνοκαθαριστήριο και ο Τσίρο πηγαίνει σχολείο.Ο Σιμόν, θα συναντηθεί με τη Νάντια, μια νεαρή πόρνη, με την οποία θα αναπτύξει ένα φλογερό ειδύλλιο. Μετά από λίγο καιρό όμως, ο Ρόκκο, αφού τελειώσει το στρατιωτικό, θα πέσει στα δίχτυα της, και θα αναπτύξει κι αυτός μια σχέση μαζί της.Η πίκρα και η ζήλια θα ανάψει τις φλόγες της ανάμεσα στα δύο αδέλφια και οι αψιμαχίες θα τους οδηγήσουν πολύ μακριά, τόσο μακριά, όσο ένας φόνος... Πρόκειται για ένα μεταρεαλιστικό κοινωνικό και οικογενειακό έπος, εμπλουτισμένο με στοιχεία ελληνικής τραγωδίας. Η ιστορία ξετυλίγεται σε 5 μέρη -όσα είναι και τα παιδιά της οικογένειας- και βλέπουμε τις απεγνωσμένες προσπάθειες των πέντε νεαρών να εξελιχθούν κοινωνικά, ξεκινώντας από το να βρουν δουλειά. 



ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Ιανουαρίου

ΟΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ

La caduta degli Dei

Ιταλική ταινία παραγωγής 1969

Σκηνοθεσία. Λουκίνο Βισκόντι

Σενάριο. Νικόλα Μπανταλούτσο, Ενρίκο Μεντιόλι, Λουκίνο Βισκόντι.

Πρωταγωνιστούν. Ντερκ Μπόγκαρτ, Ίνγκριτ Τούλιν, Χέλμουντ 

Μπέργκερ, Ουμπέρτο Ορσίνι.

Βραβεία. Ιταλικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων

Ασημένιο Κορδέλα Καλύτερης Σκηνοθεσίας  

Καλύτερος Β 'Ανδρικός Ρόλος (Ουμπέρτο Ορσίνι)

Καλύτερο Σενάριο

Καλύτερης ερμηνείας (Ίνγκριτ Τούλιν) από τη Διεθνή 

Ένωση Κριτικών Κιν/φου

Διάρκεια. 156 λεπτά

28 Φεβρουαρίου 1933. Κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής συνάθροισης, ο ηλικιωμένος πατριάρχης της οικογένειας Γιόακιμ φον Έσεμπερκ ορίζει αντιπρόεδρο της χαλυβουργίας τον αξιωματικό των SA Κονσταντίν για να εξευμενίσει το ναζιστικό κόμμα. Η απόφαση αναγκάζει τον φιλελεύθερο Χέρμπερτ να παραιτηθεί. Την ίδια νύχτα, ο Γιοακίμ δολοφονείται, και το έγκλημα αποδίδεται στον Χέρμπερτ. Στην πραγματικότητα, οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας που έγινε ύστερα από προτροπή του αξιωματικού των SS Άσενμπαχ, είναι η Σοφία φον Έσενμπεκ και ο εραστής της, Φρίντριχ Μπρούνμαν. Την πλειοψηφία των μετοχών αποκτά ο Μάρτιν, ανιψιός του Γιοακίμ και γιος της Σοφίας, ο οποίος, όντας υποχείριο της μητέρας του, ορίζει πρόεδρο της εταιρείας τον εραστή της. Για να κατακτήσει το επίζηλο αξίωμα, ο Κονσταντίν εκβιάζει τον Μάρτιν με όπλο την αυτοκτονία μιας Εβραιοπούλας την οποία είχε αποπλανήσει. Όμως, κατά τη σφαγή των SA (30 Ιουνίου 1934), ο Φρίντριχ δολοφονεί τον Κονσταντίν. Τώρα, όλη η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της Σοφίας και του εραστή της, οι οποίοι, για ν' αναγκάσουν τον Χέρμερτ να γυρίσει πίσω και να παραδοθεί, εξοντώνουν τη σύζυγό του και κλείνουν σε άσυλο τις μικρές του κόρες. Ανήσυχος από την άνοδο των δύο εραστών, ο Άσενμπαχ, υποστηρίζει τον Μάρτιν. Υπό το βάρος ψυχο-σεξουαλικών διαταραχών και γεμάτος οργή, ο Μάρτιν βιάζει τη μητέρα του, κι αφού συναινέσει στο γάμο της Σοφίας με τον Φρίντριχ, τουε αναγκάζει ν' αυτοκτονήσουν.


πηγή : http://www.peristeri.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου